Diş eti ve hastalığı tedavisi diş hekimliğinin Periodontoloji alanında uygulanmaktadır. Dişleri destekleyen ve çevreleyen dokuların ve bu dokulara etki eden hastalıkların tedavilerinin gerçekleştirilmesidir. Ağız hijyeninin yetersiz olduğu durumlarda, bakteri sayısının artması diş eti iltihabına sebep olur. Bunun sonucunda diş fırçalama esnasında diş eti kanaması gibi durumlar meydana gelebilir.
Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?
Diş eti ve çevresindeki dokuların hastalığı ile ilgilenen Periodontoloji dalında görülen Periodontal hastalıklar şunlardır:
- Diş taşlarının oluşumu
- Kemik erimesi
- Diş eti çekilmesi
- Diş eti renginin açılması ve seviyelerinin düzgün olmaması
- Ağız kokusu
Diş Eti Çekilmeleri
Diş etinin diş köküne doğru çekilmesi demektir. Diş eti çekilmesiyle birlikte kemik dokusu da çekilir. Sonuçta dişlerin destek dokularında kayıplar meydana gelir. Diş eti çekilmesinin sebepleri şunlardır:
- Yanlış diş fırçalama tekniği
- Plak ve diş taşı tekniği
- Mekanik travma
- Tırnak yeme, diş sıkma gibi alışkanlıklar
- Kötü ağız hijyeni
- Yaşlanma
- Genetik faktörler
- Yanlış kürdan kullanımı
Diş Eti Çekilmelerinin Belirtileri Nelerdir?
- Diş kökünde meydana gelen çürükler
- Çekilmeye bağlı olarak diş boyunun uzaması
- Estetik problemler
- Dişte sallanma
- Dişin hassasiyetinin artması
Ağız Kokusu
Ağız kokusu problemi kişilerin sosyal yaşamını etkilemekle birlikte özgüven eksikliğine, iletişim problemlerine sebep olabilir. Ağız kokusuna sebep olabilecek etkiler şunlardır:
- Ağız hijyeni yetersizliği
- Çürükler
- Bademcik iltihabı
- Sindirim problemleri
- Diş eti problemleri ve diş taşının oluşması
- Eski protezler
Ağız kokusunun önüne geçebilmek için ağız ve diş bakımının düzenli şekilde yapılması ve dişlerle birlikte dilin de fırçalanması gerekmektedir. Ağız kokusu tedavisinde kokuya sebep olan faktörler ortadan kaldırılır.
Diş Eti Rengi Değişikliği
Diş eti renginin değişiklik göstermesi sigara kullanımı gibi sebeplerden dolayı olabilir. Diş eti renginin tedavisi için günümüzde genellikle lazer tedavisi uygulanmaktadır.
Diş Eti Sağlığını Korumak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Diş eti ve ağız sağlığını korumak için öncelikle diş ve ağız bakımının düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Günde iki defa dişler fırçalanmalıdır. Diş fırçalarken fırçalama işlemi diş etinden dişe doğru olmalıdır. Fırça bütün diş yüzeylerine temas etmelidir. Yatay hareketlerden kaçınılmalıdır. Kullanılan ürünler doğru seçilmeli ve diş eti hassasiyeti olan kişiler yumuşak başlı fırçalar tercih etmelidir. Şekerli ve asitli gıdaların tüketimi azaltılmalıdır. Sigara gibi alışkanlıklardan vazgeçilmelidir. 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolü sağlanmalıdır.