Dental implant, diş kaybı durumunda kaybedilen dişin yerine uygulanan yapay diştir. İmplantlar, ağızda eksik dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen, diş kökü işlevi de gören ve insan vücuduyla tamamen uyumlu vidalardır. Modern teknoloji araçlarının gelişmesiyle birlikte implant tedavisi yaygın ve tercih edilen bir hale gelmiştir.
İmplant Tedavisi Olacak Hastalara Öneriler
Dental implantları seçmeden önce diş hekimi ile hasta, tedaviye yönelik detaylı planlama yapmalıdır. Diş hekimi, hastanın tedaviye uygunluğundan emin olmalıdır. Bu sebeple diş hekimi, hastayı tedavi öncesinde muayene etmelidir.
Genel muayene ve sağlık durumu, diş implantına uygunluğu belirleyen en önemli etkendir. İyileşmenin ne kadar süreceği, implantın ne kadar süre yerinde kalabileceği belirlenmelidir.
Hangi marka materyallerin kullanılacağı belirlenmelidir. Kullanılacak olan materyallerin hepsinin kaliteli olması gerekir.
Hasta ile diş hekimi bu süreçte düzenli iletişim kurmalıdır. Tedavi olacak hasta, öncesinde gerekli bilgileri edinmelidir.
İmplant Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Diş implant tedavileri, hastaların yaşam kalitesini ve sağlığını arttırmaya yarayan tedavilerden biridir. Tedavi süreci birkaç ayı buluyor olsa da sonrasında uzun süreli olumlu sonuçlara rastlanır. Yani aslında uzun bir süre gibi görünse de beklemeye değer, olumlu sonuçlar ortaya çıkar. Diş implant tedavisinin faydaları ise şunlardır:
- Çiğneme fonksiyonlarını geri kazandırır.
- Estetik görünüm sağlar.
- Kemik kaybı sebebiyle oluşabilecek çene küçülmesi probleminin önüne geçer.
- Komşu dişlerin sabit kalmasına yardımcı olur.
- Hayat kalitesini arttırır.
Dental İmplant İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
İmplant Tedavisi Sırasında ve Sonrasında Ağrı Olur Mu?
İmplant tedavisi esnasında lokal anestezi uygulandığından dolayı hastalar herhangi bir ağrı hissetmez. Tedavi sonrasında yeterli bakım uygulanırsa ve ilaçlar düzenli kullanılırsa iyileşme süreci en kısa sürede ağrısız bir şekilde tamamlanır.
İmplant İnsan Vücuduna Zararlı Mıdır?
İmplant tedavisinde kullanılan araç ve gereçler tamamen insan vücuduna uyumludur. Bununla birlikte implant, tuttuğu kemiğin fonksiyonunun devam etmesini sağlayacağından dolayı, tutunduğu kemiğin korunmasına yardımcı olur. İnsan vücuduna herhangi bir zararı yoktur.
İmplant Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
İmplantlar da doğal diş işlevi gördüğünden dolayı bakımı doğal dişlere uygulanan bakımdan farksız değildir. Günde iki defa diş fırçalama, ağız duşu kullanımı ve düzenli ağız bakımı implantın ömrünü uzatır. Olası diş problemlerinin önlenebilmesi açısından da düzenli diş hekimi kontrolü yapılmalıdır.
Bütün Eksik Dişler İçin İmplant Tedavisi Uygulanır Mı?
Birkaç dişin eksikliği iki veya daha fazla implantla tedavi edilebilir. Ancak sabit diş protezlerinde ideal olan her eksik diş için implant tedavisi uygulanmasıdır. Zaman zaman kaybedilen her diş için implant tedavisine gerek duyulmaz, hastanın ihtiyacına ve durumuna göre daha az sayıyla tedavi gerçekleştirilebilir.
İmplantların Düşme Riski Var Mıdır?
Tecrübeli bir diş hekimi, kaliteli implant seçimi ve iyi bir endikasyon ile implantın başarı oranı %98’e kadar çıkmaktadır. Kaliteli implant kullanımı çok önemlidir. Bu sebeple başarısını kanıtlayan implant materyalleri ile çalışılması gerekir.
Dental İmplantta Sorun Çıkmaması İçin Yapılması Gerekenler
Dental implant problemlerinin çoğu önlenebilir. Tedavi sonrasında bazı komplikasyonlar görülse de onlar tamamen geçicidir. Sonrasında ise dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır.
Dental implant sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır:
- Sigara bırakılmalı veya yüksek oranda azaltılmalıdır.
- Bir sorun, sıkıntı olması durumunda hemen diş hekimine başvurulmalıdır.
- Yüze zarar verebilecek temas sporlarından uzak durulmalıdır.
- Diş hijyeninin korunmasına özen gösterilmelidir.
- Deneyimli bir diş hekimi seçilmelidir ve kaliteli implant materyalleri kullanılmalıdır.
Kemik Grefti Nedir?
Kemik tozu olarak da bilinen kemik grefti, kemik yetersizliğinden kaynaklı implant tedavisinin yapılamadığı durumlarda başvurulan bir tedavi yöntemidir. Herhangi bir sebepten dolayı kemik kaybı yaşandıysa veya kemik yoksa, kemik grefti uygulaması yapılır. Kemik greftleri içeriğinde yer alan hücreler kemik yapımını ve yoğunluğunu etkiler. Bu duruma kemik ogmentasyonu denir.
Sinüs Lifting Nedir?
Sinüs kaldırma tekniği olarak da bilinen sinüs lifting uygulaması, hastaların hareketli protez kullanmak istemediği durumlarda veya diş kaybına bağlı implant yapılması gerektiği durumlarda kemik yetersizliği gibi engelleri ortadan kaldırmak için uygulanır. Bu sebeple sinüs kaldırma tekniği ile sinüs tabanı cerrahi uygulamalarla kaldırılır ve implant tedavisinin önü açılmış olur.
Ankara diş hekimi, uzman diş hekimi kadrosu ile eksik dişlerin yerine impant tedavisi gerçekleştirmektedir. Hastanın bütün ihtiyaçlarına yönelik kalıcı çözümler için profesyonel çalışmaktadır.