fbpx

Ortodonti

Çene yapısındaki bozuklukları, çarpık veya eğri dişleri inceleyen ve bu sorunların tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği alt dalıdır. Ortodonti tedavisiyle birlikte hastalar hem çiğneme, konuşma fonksiyonlarının iyileşmesini sağlar hem de estetik açıdan oldukça iyi bir görünüm kazanırlar.

Ortodontik tedaviler şeffaf plak, diş teli ve çene apareyleri gibi hastalara en uygun olacak tıbbi diş materyalleri ile gerçekleştirilir. Ortodonti tedavileri, ortodonti alanında çalışan uzman diş hekimleri yani ortodontistler tarafından yapılır.

Diş Teli Neden Takılır?

Ortodontik tedavi esnasında her hastanın ihtiyaç durumu ve tedavi yöntemi farklıdır. Genel olarak ortodonti tedavisinin nedenleri şunlardır:

  1. Dişler arasında boşlukların bulunması
  2. Dişlerde üst üste binme veya dönme sorunu olması
  3. Estetik problemlerin aksine hijyen sağlanması konusunda problemler yaşanması
  4. Dişlerde diziliş bozukluğu olması
  5. Çene bozuklukları, alt çene ile üst çenenin orantısız olması
  6. Horlama, ağzı açık uyuma, ağızdan nefes alınması, ağzın kapanmaması gibi problemlerin olması
Hizmetler İç Form / eski anasayfa

Etkileyici Gülüşler ve Sağlam Dişler İçin Ortodontik Tedavi!

Ortodontik tedavi ağız, diş ve çene sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple ortodonti tedavisi gören hastalar tedavi sonrasında birçok fayda kazanırlar. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ciddi çene problemlerinin önüne geçilebilir ve koruyucu ortodontik tedaviler sayesinde ileride gerçekleşebilecek çene operasyonları önlenebilir.
  • Ortodonti tedavisi görenlerin yüz estetiği ve dudak pozisyonu iyileşir. Dişlerin düzeltilmesiyle birlikte çene, dudak görünümü iyileşir. Tedavi görenler etkileyici gülüşlere sahip olur.
  • Çene ve diş hizasının sağlanması, tedavi görenlerin ilerleyen süreçlerde olası diş ve eklem rahatsızlıkları giderilir
  • Diş ve ağız sağlığıyla birlikte herkesi hayran bırakacak etkileyici gülüşler kazanılır.

Ortodonti Tedavisinde Sıkça Sorulan Sorular

Ortodontik Tedavi Öncesi Yapılması Gereken Bir Şey Var Mı?

Ortodontik tedaviye başlamadan önce diğer diş tedavilerin tamamlanmış olması gerekir. Bu sebeple ortodonti uzmanları tedaviye başlamadan önce panoramik röntgen filmi çekerek tedavi planlaması yapar. Çürük diş varsa öncelikle onun tedavisine yönlendirir ve çürük diş riski taşıyan dişler için de koruyucu tedaviler uygulanır. Yine tedavi öncesinde kişiye özel tedavi yöntemi belirlenir ve ona göre bir yol haritası çizilir.

Diş Teli Ağrı Yapar Mı?

Diş teli tedavisinin başladığı ilk birkaç gün, dişe ve diş etine uygulanan baskıdan dolayı biraz ağrı yapabilir. Sıkışma veya dişleri birbirine değdirememe, uyuşma hisleri olabilir. Bunun sebebi dişlerin oynamaya başlaması ve tedavinin etkili olmasıdır. Bunlar tamamen geçicidir.

Ortodonti Tedavisi Sırasında Dişlerin Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş teli tedavisi sırasında dişlerin bakımında özenli olunmalıdır. Her gün diş temizlenmelidir. Bunun aksaması sonucunda bakteriler braketlere zarar verir ve diş taşı oluşabilir. Diş fırçalamak için yumuşak başlı diş fırçaları tercih edilmelidir. Diş aralarını temizleyebilmek için ara yüz fırçalar kullanılmalıdır.

Kimler Ortodonti Tedavisi Görebilir?

Ortodonti tedavisi her yaştan hastalar için uygundur. Ortodonti tedavisini engelleyecek spesifik bir durum yoktur ancak yine de ortodonti uzmanı tedavi öncesi değerlendirme yaparak uygunluk durumunu belirler.

Diş Teli Çürüklere Yol Açar Mı?

Diş teli tedavisi sırasında bakımını daha özenli ve düzenli yapmak gerekiyor. Dişlerin ve braketlerin bakımı aksarsa ve uzun süre temizlenmezse diş çürüklerine sebep olabilir. Bu sebeple diş teli tedavisi sırasında braketlerin de bakterilere müsait olduğundan dolayı diş bakımını aksatmamak gerekiyor.