Genel diş hekimliği uygulamasında ağız ve diş temizliği, çürük ve ağrıyan dişlerin tedavisi ve eksik dişlerin ikamesi yapılır. Hastanın ihtiyacına yönelik çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Genel diş hekimliğinde hastanın rahatsızlığına direkt tıbbi müdahale edilir.
Günümüzde gelişen teknoloji ve modern tıbbi materyaller sayesinde genel diş hekimliği uygulamalarında daha koruyucu ve planlı tedaviler gerçekleştirilmektedir.
Diş Sağlığınızı ve Hijyeninizi Aksatmayın
Ağız sağlığını korumak için günde iki kere düzenli diş fırçalanması gerekir. Bununla birlikte her 6 ayda bir diş hekimliğine kontrole gidilmelidir. Genel diş hekimliğinde ağız ve diş sağlığı kontrolü gerçekleştirilmelidir. Genel diş hekimliğinde genellikle diş taşı ve temizliği, dolgu uygulamaları gerçekleştirilir. Hastanın ihtiyacına göre diğer diş uygulamaları da modern teknolojili araçlarla sağlanır.
Diş Taşı Temizliği ve Parlatma
Diş eti sağlığını korumak için genel olarak diş taşı temizliği yapılmalıdır. Ağız ve diş hijyeninin yetersizliği sonucunda dişlerin üzerinde diş taşları oluşur. Diğer bir deyişle tartar olarak bilinen diş taşının oluşumunun en büyük sebeplerinden biri ağızda biriken bakterilerdir. Diş taşı oluşumunu engellemek için düzenli diş bakımı, dişlerin yetersiz fırçalanması gerekmektedir.
Diş taşı oluşumu zamanla daha büyük diş problemlerine yol açabilir. Diş taşı oluşumunun tedavi edilmemesi diş çürüğüne de sebep olabilir. Bu sebeple diş taşı oluşumunda erken müdahale oldukça önemlidir.
Diş Dolguları
Genel olarak iki tip diş dolgusu vardır. Bunlar kompozit dolgular ve geleneksel gümüş amalgam dolgulardır. Günümüzde kompozit dolgular, dolgu uygulamalarında daha sıklıkla tercih edilmektedir.
Kompozit Dolgular
Dişlerde meydana gelen çürük, çatlak veya kırıklar sebebiyle bozulan diş yapısının onarımı işlemidir. Kompozit dolgular sayesinde ağızda çiğneme ve ısırmanın güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Dişlerle aynı renkte üretilebildiği için hem ön dişler için hem de arka dişler için uygundur. Estetik olarak olumlu sonuçları olduğu için estetik dolgu olarak da bilinmektedir. Yani aslında estetik diş tedavilerini destekleyen bir uygulamadır.
Kompozit dolgular uygulanan dişe iyi bir şekilde bağlanarak diş dokularını destekler. Diş kırılmalarının ve sıcaklık hassasiyetlerinin önüne geçer. Kompozit dolgular basit bir işlemdir ve tek seansta birden fazla dişe uygulanabilir. Aynı zamanda ağrısız bir işlemdir.
Neden Kompozit Dolgu Malzemeleri Tercih Edilmektedir?
- Kompozit dolgular dişlerle aynı renkte olduğundan doğal görünüm elde edilir. Renk tonları doğal renk tonu ile eşleştirilebilir ve estetik görünüm sağlanır.
- Kompozit dolgu malzemelerinin kullanılabilmesi için daha az diş dokusu dişten uzaklaştırılır. Daha az hazırlık yapılarak kolaylıkla uygulama esnasına geçilebilir.
- Kompozit dolgu malzemesi hızlı sertleştiğinden sonrası işlem sonrası hemen diş kullanılabilir, beklemeye gerek kalmaz.
- Kompozit dolgu malzemeleri cıva içermeyen rezin ve cam partiküllerinden oluşur. Daha sağlıklıdır.