Kanal tedavisi, dişlerin pulpa olarak da bilinen sinir ve kan kaynağının çürüme veya yaralanmasından dolayı enfekte olması durumunda gerçekleştirilen tedavidir. Kanal tedavisi sayesinde bazı sorunlar dişin çekilmesine gerek kalmadan tedavisi gerçekleşir ve dişler kurtarılabilir.
Kanal Tedavisi Ne Zaman Uygulanır?
Dişe kanal tedavisi uygulamanın gerektiği durumlar şunlardır:
- Diş sinirine kadar ilerlemiş çürükler
- Travma sonrasında diş sinirini de içeren kırıkların oluştuğu durumlar
- İlerlemiş diş eti hastalıkları
- Dişlerde aşınmaya bağlı çıkan hassasiyetin giderilmesi
- Yüksek olduğu fark edilen protez diş veya dolgularda kanal tedavisi uygulanmalıdır.
Kanal tedavisinin uygulanması gerektiği, diş hekimi tarafından belirlenmelidir. Bu sebeple bir problem söz konusu olduğunda diş hekimi muayenesi şarttır.
Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?
İlk olarak teşhis radyografisi alındıktan sonra kök kanallarında biyomekanik şekillendirme ve kanal dolgusu gerçekleştirilir. Bu işlem yeterli anestezi eşliğinde yapılır. Sonrasında ağızdaki mikroorganizmaların kök kanalını yeniden enfekte etmesine engel olmasına dikkat ederek, pulpa boşluğu kanal dolgu materyali ile sızdırmayacak şekilde doldurulur. Bu tedavi süreci belirli aşamaları kapsar.
Kanal Tedavisinin Aşamaları
- Tedaviye başlamadan önce anestezi uygulanır.
- Çürük dişler temizlenir, kırık parça varsa alınır ve diş sinirine ulaşılır.
- Diş kökünde yer alan sinirler ve dokular temizlenir.
- Kök kenarına kadar, kök kanalı şekillendirilir. Dişin durumuna göre bu işlem bir veya birkaç seans sürebilir.
- Hastanın, seans aralarında kök kenarlarını iyileştirecek ilaçlar kullanması gerekir.
- Son aşamada ise kanalın iç kısmı, kök kenarına kadar dolgu malzemesiyle doldurulur.
Dişleriniz Eski Sağlığına Geri Kavuşsun!
Dişte oluşan iltihaplar ve çürükler ilerledikçe diş sinirlerine ulaşır ve dişin kaybedilmesi riski ortaya çıkar. Bu sebeple dişi çekmek yerine hastalıklı dişi tedavi etmek ve dişi kurtarmak amacıyla kanal tedavisi uygulanır. Kısacası kaybedilmek üzere olan dişi sağlıklı bir şekilde kazanmak için uygulanır. Kanal tedavisi hastanın kaybetmek üzere olduğu diş varsa bu gibi durumlarda kullanılır.
Kanal Tedavisiyle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kanal Tedavisi Sırasında ve Sonrasında Ağrı Olur Mu?
Kanal tedavisi sırasında lokal anestezi uygulandığından dolayı ağrı hissedilmez. Kanal tedavisi sonrasında ise dişe dokunma hassasiyeti ve hafif sızılar görünebilir. Ağrı kesici takviyesi alınabilir. Bu ağrılar kısa sürelidir ve her gün azalarak en geç bir hafta sonrasında kaybolur.
Kanal Tedavisi İşlemi Ne Kadar Sürer?
Her hastanın tedavi süresi, enfeksiyonun büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Bazen tek seansta bitebilirken bazı durumlarda 1-2 haftalık süreçlerde tamamlanabilir.
Kanal Dolgusu İle Dolgu Farklı İşlemler Midir?
Dolgu, dişin ağız içerisinde görünen taç kısmının restore edilmesidir. Kanal dolgusu ise kök kanalının temizlenmesi ve doldurulması anlamına gelir.
Kanal Tedavisi Diş Hassasiyetine Yol Açar Mı?
Tedavi sonrasında diş, canlılığını yitirir. Dişlerde fazla madde kaybı olduğu için daha kırılgan olur. Tedavi sonucunda dişler kırılgan hale geleceği için diş kaplamaları tercih edilmelidir.
Kanal Tedavisi Başarısız Olursa Ne Olur?
İyi bir kanal tedavisi başarıyla sonuçlanmaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı başarısız olma durumu söz konusu olursa tedavi tekrarlanabilir. Tekrar yapılması işlemine retreatment tedavisi denir.
Retreatment Nedir?
Daha önce gerçekleştirilen kanal tedavisinin başarısız olması durumunda yapılan işlemin tekrarlanmasıdır. Bu işlemde kanal dolgusu sökülüp tekrar yapılır. Retreatment kanal şeklinin revizyonu, kanal materyallerinin sökülüp kanalların tekrar doldurulmasıyla uygulanır.
Retreatment Neden Yapılır?
Önceden yapılan tedavinin başarısız olduğu zamanlarda retreatment yapılır. Radyografik bulgular ile başarısızlığın sebebi teşhis edilir. Kanalların kısa veya uzun doldurulması, gözden kaçmış kanallar, kök kanallarının yeterince temizlenmemesi, kök kanal sisteminin dolgudaki kırıklar nedeniyle tekrardan enfekte olması gibi nedenler tedavinin başarısız olmasına sebep olabilir.