Diş Eti İltihabı

Diş eti iltihabı, kötü ya da yetersiz yapılan ağız bakım uygulamaları sonucu ortaya çıkan bir durumdur ve bu duruma neden olan etken diş etrafındaki plak birikintileridir. Biriken plaklar bakterilerin çoğalmasına neden olur ve bu da diş etlerinde iltihaplanmaya yol açar. Bu iltihap da şişlik, kızarıklık, kanama ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Diş eti iltihabı tedavisinde öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken noktalardan biri iyi bir ağız hijyeni ve düzenli diş temizliğidir. Enfeksiyon bölgesinde yapılan temizlikle plak ve tartardan korunmak mümkündür. Tedavide birçok seçenek mevcut olmakla birlikte diş eti sağlığının korunması ve sürdürülebilmesi için düzenli diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemelidir.

Diş eti iltihabına neden olabilecek etkenler şunlardır:

  • Kötü ağız hijyeni
  • Plak ve tartar birikimi
  • Sigara kullanımı
  • Yetersiz beslenme
  • Genetik faktörler
  • Hormonal değişiklikler
  • Diş eti çekilmesi
  • Ağız kuruluğu
  • Bazı sistemik hastalıklar
  • Diş protezleri ya da diğer ağız cihazları
Diş Eti İltihabı

Diş Eti İltihabı Neden Olur?

Diş eti iltihabı, ağız bakım uygulamalarının yetersiz ya da eksik uygulanması sonucunda ortaya çıkan bir sorundur. Bu sorun, dişler arasındaki plak birikiminden kaynaklanır. Diş etlerinde oluşan bu iltihaplanma da bakteriyel enfeksiyon nedenlidir.

Diş etlerinde meydana gelen iltihaplanma farklı şekillerde kendini gösterir. Diş etlerinde görülen kızarıklık bu belirtilerden biridir. İltihaplanma durumunda diş etleri normalden daha kırmızı bir renkte görünür. Sağlıklı diş etleri ise pembe renklidir.

Diş etlerinde meydana gelen şişlik normal dokulara göre daha belirgindir. Şişen diş etleri iltihaplanma belirtisi olarak bilinir ve gingivit, iltihaplanmanın ilk aşamasıdır.

Diş fırçalama ya da diş ipi kullanımı sırasında ortaya çıkan kanama, iltihabın yaygın sebepleri arasında yer alır.

Diş etlerinde belirgin ağrı, hassasiyet gibi durumlar da belirtiler arasındadır. Bu gibi durumların varlığında diş etlerinde rahatsızlık, sıcak, soğuk ya da tatlı yiyeceklere karşı bir hassasiyet gelişir.

İltihap, kötü ağız kokusuyla da ilişkili olabilir. Bu da plak birikimi ve bakteri üretimi sonucu gelişir.

Diş etlerinde görülen çekilme de iltihap nedenlerinden bir diğeridir. Çekilen diş etleri dişlerin daha uzun görünmesine neden olabilir, bu da iltihabın ilerlediğini gösteren bir durumdur. İlerleyen iltihap, dişlerde gevşeme ya da hareketlenmeye de neden olur. Bunların yanı sıra ağrı ve dokunma sırasında hassasiyet de yaygın belirtiler arasında yer alır.

Tüm bu belirtiler iltihabın erken evrelerinde kendini gösterir ve tedavi edilmediği takdirde ileri seviyelere geçebilir. Bu da periodontitis gibi daha ciddi diş problemlerini beraberinde getirir.

Diş Eti İltihabı

Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş eti şişmesi ile kendini belli eden iltihaplanma; şişlik, ağrı ve kanama gibi semptomlarla birlikte görülür. Ağrı ve şişme gibi durumlarda tedaviye yönelik olarak uygulanabilecek etkili yöntemler mevcuttur.

Uygulanabilecek yöntemlerden biri antiseptik gargara kullanımıdır. Bu gargaralar diş etlerindeki bakterilerin azaltılmasını sağlayabilir, ağrıyı da hafifletebilir. Aynı zamanda ağız bakım hijyeni de önem taşıyan bir başka konudur. Diş eti ağrılarının temel nedenlerinden biri, dişlerdeki bakteri ve plak birikintileridir. Bu nedenle düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ağrı yönetiminde etkilidir. Yine soğuk kompres uygulamaları da şişlik ve ağrıyı azaltabilir ancak bu yöntem geçici rahatlama sağlamaktadır.

Antibiyotik tedavisi, ağrının bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklı olduğu durumlarda tercih edilir ve tedavide enfeksiyonun kontrol altına alınması amaçlanır.

Ağrı tedavisinde genel olarak topikal anestezikler tercih edilir. Bu anestezikler diş etlerinde geçici bir uyuşma sağlayarak ağrıyı hafifletir. Uygulanan bu tedavi enfeksiyon kontrolünde oldukça etkilidir.

Uygulanan yöntemlerden bir diğeri de profesyonel diş temizliği ve periodontal tedavidir. Bu tedavi, diş etleri altında biriken plak ve tartarın temizlenmesinde etkilidir. Plak ve tartarın temizlenmesiyle enfeksiyon ve ağrının giderilmesi mümkündür.

NSAID’ler, diş eti ağrısını rahatlatmaya yönelik olarak kullanılan etkili ağrı kesicilerdir ve bunlar iltihaplanma ve ağrıyı azaltmada etkilidir. Ancak bu ilaçların sürekli kullanımı önerilmez, ağrı geçene kadar kullanılması yeterlidir.

Tüm bunlar haricinde tuzlu su ile yapılan gargara da geçici rahatlama sağlayan yöntemler arasında yer alır. Aynı zamanda diş etlerine yapılacak olan masaj da kan dolaşımını artırdığı için iyileşmeyi hızlandırabilir.

Diş eti ağrısı tedavisinde doğru yapılan ağız bakım uygulamaları büyük bir öneme sahiptir. Diş doktoru Elşen Yusufoğlu kliniğine başvurarak diş eti tedavileriyle ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Diş Eti İltihabı