Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer?

Diş hassasiyeti nasıl geçer? Böyle bir durumda hassasiyete neden olan sorunların belirlenmesi önem taşır. Hassasiyete neden olan etmenlerin başında ise çürükler, diş eti çekilmeleri, aşınmış mine tabakası ya da asidik yiyeceklerin sık tüketilmesi gelir.

Diş hassasiyeti nasıl geçer? Hassasiyetin giderilmesinde profesyonel tedavi seçenekleri uygulanmalıdır. Bu seçeneklerden biri florür uygulamasıdır. Florür uygulamaları diş minesini güçlendirir, hassasiyeti azaltır. Alınacak önlemlerle birlikte dişte oluşan hassasiyetin giderilmesi mümkündür.

Diş hassasiyetini belirlemede kullanılan yöntemler şunlardır:

Ağız ve diş muayenesi

Diş probuyla hassasiyet testi

Hava veya soğuk testi uygulaması

Röntgen ile görüntüleme

Diş sıkma ve mine aşınması değerlendirmesi

Dolgu ve kaplamaların durumu

Florür eksikliği ve asit erozyunu analizi

Dentin hassasiyeti testi

Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer?

Diş Hassasiyeti Belirtileri

Diş hassasiyeti ve bu hassasiyetin belirtileri sıcak, soğuk, tatlı ya da asidik yiyeceklerin sık tüketilmesi nedeniyle ortaya çıkar ve bu belirtilere maruziyet sonrasında keskin bir ağrıyla kendini gösterir.

Dişlerde görülen hassasiyetin en yaygın nedenlerinden biri, diş minesinde meydana gelen aşınma ya da diş etlerindeki çekilme nedeniyle dentin tabakasının açığa çıkmasıdır. Dentin, diş içinde sinirlere bağlı olan kanallar içeren bir tabakadır ve bu tabaka, dişi dış etkenlere karşı duyarlı bir hale getirir.

Bazı durumlarda, diş eti hastalıklarının görülmesi sonrasında diş etinde çekilme meydana gelir, bu çekilme de diş köklerini korunmasız bir hale getirir. Bu durum da hassasiyete neden olan etmenlerin başında gelir. Aynı zamanda dişlerin sert fırçalanması, yanlış macun seçimi ya da asidik yiyeceklerin çok sık tüketilmesi de diş minesini zayıflatarak, hassasiyet oluşmasına neden olur.

Hassas dişler, genelde sabah ya da soğuk havalarda daha belirgin bir hale gelir. Bunun nedeni ise sinir uçlarının açıkta olması ve dış etkenlere karşı hızlı bir şekilde tepki vermesidir. Hassasiyetin uzun süreli devam ettiği durumlarda ise altta yatan bir diş sorunu olasılığı araştırılmalıdır.

Dişlerde görülen hassasiyetin kaynağının belirlenmesi tedavinin planlanması açısından oldukça önemlidir. Hassasiyet kaynağını belirlemede ise diş hekimi tarafından yapılan detaylı muayene ya da gerekli durumlarda yapılacak olan röntgen görüntüleme yöntemleri ile en uygun tedavi yöntemi önerilebilir.

Diş Hassasiyetini Gidermek İçin Ne Yapmalı?

Diş hassasiyetinin giderilmesinde öncelikli olarak kişinin doğru bir diş bakım rutinine sahip olması büyük bir önem taşır. Hassas dişlere sahip olan kişiler için özel olarak üretilen florür içerikli diş macunlarının kullanımı, diş minesinin güçlendirilmesinde oldukça etkilidir. Florür, dişin sert yapısını korur. Bu da hassasiyetin azalmasına katkı sağlar.

Eğer hassasiyet diş eti hastalığı sonucunda gelişmişse öncelikli tedavi planı, diş eti sağlığını iyileştirmeye yönelik olmalıdır. Diş eti problemi yaşayan hastalarda diş eti grefti ya da özel medikal tedavilerle birlikte diş köklerinin koruma altına alınması mümkündür. Aynı zamanda dişlerde oluşan diş taşlarının düzenli olarak temizlenmesi de diş etlerinin sağlıklı kalması açısından önemlidir.

Kişide mevcut olan diş sıkma ya da gıcırdatma alışkanlığında ise gece plaklarının kullanılması önerilir. Kullanılan bu gece plakları ile dişlerin aşınması önlenebilir. Ancak hassasiyet eğer ileri bir düzeydeyse ve bu sorun kişinin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkiliyorsa dolgu, diş kaplaması gibi kalıcı çözümlerle rahatlama sağlanabilir.

Ayrıca diş hekimleri tarafından uygulanan lazer tedavisi de dentin kanallarını kapatarak hassasiyetin azalmasına yardımcı olabilen bir uygulamadır.

Hassas olan dişlerde diş bakım uygulamalarında da dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlardan biri diş fırçası seçimidir; sert kıllı fırçalar diş minesini aşındırarak hassasiyeti artırabilir. Dolayısıyla yumuşak kıllı bir diş fırçası seçimi önerilir. Fırçalama, dairesel hareketlerle, dişlere fazla bastırmadan yapılmalıdır.

Diş bakım rutinine eklenecek olan diş ipi kullanımı da diş eti arasında biriken plakların önlenmesine yardımcıdır. Çünkü biriken plaklar diş eti çekilmesine neden olabilir.

Ayrıca 6 ayda bir yapılacak olan düzenli diş hekimi kontrolleri ile de diş hassasiyetinin büyük ölçüde kontrol altına alınması mümkündür.

Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer?