Diş Taşı Temizleme

Evde diş taşı temizleme hem ekonomik nedenlerle hem de pratik çözüm arayan bireylerce tercih edilmektedir. Diş taşı, diğer adıyla tartar, plak birikiminin zaman içerisinde sertleşmesiyle oluşan bir durumdur. Bu taşlar tedavi edilmediği takdirde ya da yeterli ağız hijyeninin sağlanamadığı durumlarda diş taşı oluşumuna neden olur.

Diş taşı temizliğinde evde yapılabilecek yöntemlerden bazıları şunlardır:

Düzenli ve Doğru Diş Fırçalama:

Dişler günde en az 2 kere fırçalanmalı, fırçalama esnasında yumuşak kıllı fırçalar kullanılmalıdır. Böylece diş etlerinin zarar görmesi önlenir.

Diş İpi Kullanımı:

Diş ipi yardımıyla diş aralarını temizlemek, plak ve tartar oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Ağız Gargaraları Kullanmak:

Antibakteriyel ağız gargaraları plak oluşumunu önlemeye yardımcıdır, bu nedenle diş fırçalama sonrası kullanımı önerilir.

Beslenmeye Dikkat Etmek:

Şekerli ve asidik yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Lifli meyve ve sebzeler diş yüzeyini doğal şekilde temizler.

Diş Taşı Temizleme

Tüm bu noktalar haricinde, günde 1 ya da 2 kere karbonat ile dişlerin nazik bir şekilde fırçalanması, diş yüzeyindeki plak ve lekelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Hindistan cevizi yağı ile yapılan gargara bakterileri azaltır ve diş taşı oluşumunu önlemeyi destekler. Bu işlem, 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağının 10-15 dakika boyuna ağızda çevrilmesi ile yapılır.

Karbonat ve tuz karışımıyla yapılan işlem, diş yüzeyindeki plakların temizlenmesine yardımcı olan bir yöntemdir.

Bir diğer yöntem de elma sirkesi ile yapılan gargaradır. Ancak bu yöntem kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Çünkü aşırı kullanım diş minesi üzerinde zarara neden olabilir.

Tüm bu yöntemler haricinde düzenli olarak su tüketilmesi, ağızdaki yiyecek kalıntılarının temizlenmesine yardımcı olur. Bu da ağızdaki bakteri oluşumunu azaltan bir etkendir.

Diş Hekimi Ofisinde Diş Taşı Temizleme

Diş hekimi önerisiyle klinik ortamda yapılan diş taşı temizleme işlemi, ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Klinik ortamda yapılan profesyonel temizleme sırasında uygulanan ultrasonik cihazlar ile el aletleri, plak ve tartar birikimlerini etkili bir şekilde temizleyerek ortadan kaldırır. Diş yüzeylerinde biriken bu tartarların temizlenmesi direkt olarak ağız sağlığını etkiler.

Diş taşları, yalnızca estetik sorunlara değil, diş eti hastalıklarına da neden olabilen bir durumdur. Bu nedenle belirli aralıklarla hekim kontrolü önerilmektedir. Uzmanlara göre bu aralık 6 ayda bir olacak şekilde yapılmalıdır. Ancak bu süre, kişinin ağız bakım ihtiyaçlarına göre de değişiklik göstermektedir. Bu da diş taşı temizliği ne sıklıkla yapılmalı sorusuna cevap olarak verilebilir.

Temizlik işlemi sırasında dişlerde hafif bir sızı hissedilmesi normaldir ancak genel olarak bu işlem ağrısızdır. Diş temizletme sırasında hekim hem taşları temizler hem de genel ağız bakımı konusunda tavsiyeler verir. Temizlik esnasında, dişlerde renk değişikliği gibi bir durum gözlendiğinde diş beyazlatma işlemi de önerilebilir.

Diş taşı birikimleri, diş etlerinde kanama ya da şişlik gibi sorunların görülmesine neden olabilir. Bu durum da uzun vadede diş kayıplarını beraberinde getirebilir. Bu nedenle diş hekimleri, yaşanabilecek bu tür problemlerin önüne geçmek için düzenli diş hekimi kontrolünü önerirler. Aynı zamanda, diş hekimi kontrolüyle birlikte hekim önerisi de alınarak düzenli temizlik işleminin yapılması gerekir.

Bunların yanı sıra dişleri düzenli fırçalamak ve fırçalama esnasında diş aralarını da ihmal etmemek büyük önem taşımaktadır.

Diş Taşı Temizleme

Evde Diş Taşı Temizliği: Uygulanabilir ve Ekonomik Yöntemler

Diş taşı, tartar olarak da bilinen plak birikimlerinin zamanla sertleşmesi sonucu oluşur. Bu birikimlerin zamanında temizlenmemesi de dişe eti hastalıkları başta olmak üzere ağız kokusu ve çürüğe neden olabilir.

Diş taşı temizliğinde en etkili ve güvenli yöntemlerden biri diş hekimi tarafından yapılan işlemlerdir. Ancak ekonomik ve pratik nedenlerden dolayı evde bakım yöntemlerine yönelen kişiler de oldukça fazladır.

Evde diş taşı temizliği, zaman ve de ekonomik açıdan bir avantaj sağlayacak olsa da dikkatli yürütülmesi gereken bir süreçtir.

Bu yöntemler karbonatla diş temizliği, diş ipi kullanımı, doğal yağlarla yapılan gargaralar, elma sirkesi ile gargara ve beslenme alışkanlıkları olarak sayılabilir. Aynı zamanda doğru fırçalama tekniklerinin bilinmesi de diş taşı oluşumunun önüne geçebilmektedir.

Evde uygulanabilen tüm bu yöntemler diş taşı oluşumunu önleme ya da geciktirmede etkili olarak görülse de mevcut diş taşlarını tamamen ortadan kaldırmak için profesyonel bir diş hekiminin yapacağı temizlik şarttır. Evde yapılan bu işlemler genel olarak koruyucu bakım niteliğinde sayılmaktadır.

Bu uygulamalar aşırıya kaçmadan ya da bilinçli bir şekilde uygulandığında yararlı olsa bile 6 ayda bir diş hekimine giderek profesyonel temizlik yaptırmak en sağlıklı çözümlerden biridir.