Dişteki iltihap, dişin etrafında kistik bir yapı oluşturmuşsa ve çevre dokulara zarar veriyorsa enfeksiyonun kontrol altına alınması için dişin çekilmesi gerekir.
20 yaş dişleri kaynaklı oluşan iltihap çevrede enfeksiyon oluşturmuşsa ve bu iltihap sık sık tekrarlanıyorsa çekilmeyi gerekli kılar. Bu durum iltihaplı 20 lik diş çekilir mi sorusuna cevap olarak verilebilir.
İltihaplı bir dişin çekilip çekilmemesi konusundaki karar diş hekiminin yapacağı muayene ve radyografik değerlendirme sonrası verilmelidir.
İltihaplı Dişin Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
İltihaplı diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır ve bu noktalar tedavinin başarı sağlaması açısından oldukça önemlidir.
Bunlardan biri kanamanın kontrol altına alınmasıdır. Çekim sonrası hekimin ağız içerisinde yerleştirdiği gazlı bez en an 30-45 dakika boyunca ısırılmalıdır. İlk 24 saat, çekim bölgesinde oluşan pıhtının yerinde kalması açısından önemlidir. Tükürmek, gargara yapmak pıhtıyı yerinden oynatabilir.
Ağrı ve şişlik için soğuk kompres uygulaması şişliğin azaltılmasında etkili olabilir.
Bunların yanı sıra sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak, beslenmeye dikkat etmek bu süreç ve sonrasında oldukça önemlidir.
Ayrıca diş temizliğine dikkat etmek, ilk gün çekim bölgesine dokunmadan dişleri fırçalayarak ağız hijyenini korumak gerekir.
Eğer şiddetli ağrı, kötü koku, ateş ve aşırı şişlik gibi belirtiler olursa mutlaka bir diş hekimine başvurmakta fayda vardır.
İltihaplı diş çekimi ve detaylı değerlendirme için Elşen Yusufoğlu kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.