İltihaplı Diş Çekilir mi?

İltihaplı diş çekilir mi? İltihaplı olan dişin çekilip çekilemeyeceği enfeksiyonun yayılma riski ve hastanın genel sağlık durumuyla yakından ilişkilidir. İltihap tedavisinde öncelikli olarak enfekte bölge antibiyotik ile kontrol altına alınsa da acil müdahale gereken vakalarda doğrudan çekim yapılması da mümkündür.

İltihaplı diş çekilir mi? Dişin çekimi hastanın spesifik durumuna göre değişiklik gösterir. Apsenin çok ileri bir evredeyse ya da ağrı kontrol edilemeyecek düzeydeyse çekim öncesinde iltihabın drenajı sağlanır. İltihaplı dişe müdahale edilmeden önce en doğru kararın verilmesi ve doğru bir tedavi planın yapılabilmesi için uzman bir diş hekime başvurmak da fayda vardır.

Dişte iltihaplanma görülme nedenleri şunlardır:

Diş çürümesi

Diş eti iltihabı

Diş apsesi

Dolgulu ya da kanal tedavili dişlerin enfekte olması

Diş eti çekilmesi

Travma ya da darbe

Diş taşları

Zayıflamış bağışıklık sistemi

Kötü beslenme alışkanlıkları

Eksik ya da hatalı ağız bakım uygulamaları

İltihaplı Diş Çekilirse Ne Olur?

Diş eti iltihabı, dişin çevre dokularının enfekte olmasıyla gelişir ve tedavi edilmediği takdirde zaman içerisinde diş kaybına kadar ilerleyebilir.

İltihaplı dişin çekilip çekilmeyeceği ise detaylı bir muayene sonrasında uzman diş hekimi tarafından yapılan değerlendirmeyle belirlenir. Diş hekimleri tarafından genel olarak uygulanan prosedür, iltihaplı diş çekilmeden önce enfeksiyonun kontrol altına alınması yönündedir. Kontrol altına alınmayan enfeksiyon çevre dokulara yayılabilir, bu da daha ciddi komplikasyonların görülmesine neden olur.

İltihaplı dişin çekilmesi, doğru koşul ve doğru zamanda gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Çünkü eğer doğru koşul ve zaman yaratılmazsa bu durum çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Çekim sonrasında iyileşme süresinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlamak için ek önlemler alınması önerilir. Örnek vermek gerekirse iltihaplı dişin çekilmesi bölgede ağrı ve şişlik oluşmasına neden olabilir. Bu gibi durumların oluşmaması için soğuk kompres uygulamalarıyla birlikte diş hekimi tarafından önerilen ağrı kesicilerin kullanılması faydalıdır.

Aynı zamanda çekim bölgesinde enfeksiyon riski varsa hekim tarafından reçete edilen antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonların yayılmasını önler ve çekim sonrası oluşabilecek komplikasyonları en aza indirir.

Bunun yanı sıra iltihaplı bir dişin çekiminden önce ve sonra oluşabilecek komplikasyonlardan biri olan diş apsesine ne iyi gelir sorusu da bu oluşum sonrasında merak edilen bir konudur. Eğer böyle bir komplikasyon oluşursa hekimin önereceği antibiyotikler, ağrı kesiciler ve antiseptik gargaralar kullanılabilir.

İltihaplı Diş Çekilir mi?

İltihaplı Dişin Çekilmesi Gereken Durumlar

İltihaplı dişin çekilip çekilmeyeceği çeşitli faktörlere bağlıdır. Eğer dişlerde ileri derecede bir çürük varsa ve diş kanal tedavisiyle kurtarılamayacaksa enfeksiyonun yayılmasını engellemek için diş çekilebilir.

Şiddetli diş apsesi, çekim gerektiren nedenlerden bir diğeridir. Antibiyotik tedavisi ile apse drenajına rağmen ağrı ve şişliğin devam ettiği durumlar dişin çekimini gerektirir.

Kanal tedavisi sonrasında bile eğer kök ucu iltihabı devam ediyorsa ya da dişin kurtarılması mümkün değilse çekim işlemi yapılabilir.

Enfeksiyon çene kemiğine kadar yayılmışsa ve kontrol altına alınamıyorsa dişin çekilmesi gerekir.

Diş eti hastalıklarına bağlı olarak, dişin destek dokularını kaybettiği ya da sallandığı durumlar ile kırılmış ya da çatlamaya bağlı olarak onarılamayacak olan dişler iltihap riskini önlemek için çekilebilir.

İltihaplı Diş Çekilir mi?

Dişteki iltihap, dişin etrafında kistik bir yapı oluşturmuşsa ve çevre dokulara zarar veriyorsa enfeksiyonun kontrol altına alınması için dişin çekilmesi gerekir.

20 yaş dişleri kaynaklı oluşan iltihap çevrede enfeksiyon oluşturmuşsa ve bu iltihap sık sık tekrarlanıyorsa çekilmeyi gerekli kılar. Bu durum iltihaplı 20 lik diş çekilir mi sorusuna cevap olarak verilebilir.

İltihaplı bir dişin çekilip çekilmemesi konusundaki karar diş hekiminin yapacağı muayene ve radyografik değerlendirme sonrası verilmelidir.

İltihaplı Dişin Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

İltihaplı diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır ve bu noktalar tedavinin başarı sağlaması açısından oldukça önemlidir.

Bunlardan biri kanamanın kontrol altına alınmasıdır. Çekim sonrası hekimin ağız içerisinde yerleştirdiği gazlı bez en an 30-45 dakika boyunca ısırılmalıdır. İlk 24 saat, çekim bölgesinde oluşan pıhtının yerinde kalması açısından önemlidir. Tükürmek, gargara yapmak pıhtıyı yerinden oynatabilir.

Ağrı ve şişlik için soğuk kompres uygulaması şişliğin azaltılmasında etkili olabilir.

Bunların yanı sıra sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak, beslenmeye dikkat etmek bu süreç ve sonrasında oldukça önemlidir.

Ayrıca diş temizliğine dikkat etmek, ilk gün çekim bölgesine dokunmadan dişleri fırçalayarak ağız hijyenini korumak gerekir.

Eğer şiddetli ağrı, kötü koku, ateş ve aşırı şişlik gibi belirtiler olursa mutlaka bir diş hekimine başvurmakta fayda vardır.

İltihaplı diş çekimi ve detaylı değerlendirme için Elşen Yusufoğlu kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.