Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Kanal tedavisi neden yapılır? Bu tedavi, dişin iç kısmında yer alan sinir ya da damar dokuları iltihaplandığında meydana gelen hasarı düzeltmek için uygulanır. Dişin zarar görmesi ise çürük, travma veya diş üzerinde meydana gelen darbe nedeniyle pulpanın zarara uğramasıdır. Kanal tedavisi, dişi çekmeden tedavi etmek için uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Kanal tedavisi neden yapılır? Tedavi edilmeyen diş enfekte dokuların yayılmasına ve bu yayılma sonucunda da çevre dokuların zarar görmesine neden olur. Zarar gören diş de çene kemiğinde erime, apse oluşumu gibi sorunlara sebep olabilir. Hatta genel sağlık sorunlarına da yol açabilir. Tüm bu sorunlar diş kaybını da beraberinde getirir. Estetik açıdan da görünümü bozan bu sorunu önlemek için tedavi hızlı bir şekilde yapılmalıdır.

Kanal tedavisi gerektiren durumlar şunlardır:

Derin çürükler

Diş travmaları ve kırıklar

Derin çürükler

Diş hassasiyeti ve sürekli ağrı

Tekrarlayan dolgu problemleri

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur mu?

Kanal tedavisi çürükler, travma ya da enfeksiyonlar nedeniyle dişin iç yapısını etkileyen ve bu durum sonucunda dişi kurtarmak için uygulanan bir tedavidir. Tedavinin amacı, dişin iç kısmında bulunan enfekte dokuları temizlemek, kök kanallarını şekillendirmek ve özel malzemelerle doldurarak dişi tedavi etmektedir. Bu tedavi sonucunda olası diş kayıplarının önüne geçilmiş olur.

Kanal tedavisi, günümüzün modern teknolojisiyle birlikte geliştirilen anestezi teknikleri ve diş uygulamalarıyla işlem sırasında hastanın büyük ölçüde rahat olduğu bir tedavi şeklidir. Ancak yine de tedavisi sonrasında hafif ila orta derecede ağrı hissedilmesi yaygın görülen bir durumdur. Ağrı görülme nedenleri şunlardır:

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Kanal tedavisi sırasında kök kanallarına müdahale gerçekleştirilir, bu da çevre dokularda tahrişe neden olabilir. Bu nedenle kısa süreli de olsa hassasiyet görülmesi normaldir.

Tedavi sonrasında yapılacak olan kaplama ya da dolgu gibi işlemler, dişin yüksek olduğu durumlarda, çiğneme hareketiyle birlikte ağrıya neden olabilir.

Bazı durumlarda, kanal tedavisi sırasında yetersiz temizlik ya da kök ucunda meydana gelen bir problem varlığında yeni bir tedavi gerekli olabilir. Bu da ağrıya neden olan sebeplerden biridir.

Kanal tedavisi sonrasında görülebilecek ağrı 1-3 gün içinde azalır ve tamamen kaybolur ancak bazı hastalarda bu süre 1 haftayı bulabilir. Ağrının süresi ya da şiddeti ise kişiye göre değişiklik gösterir.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrıyı Azaltma Yöntemleri

Endodonti alanında sıklıkla uygulanan kanal tedavisi sonrasında ağrıyı azaltmak için uygulanabilecek yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerden biri ağrı kesici kullanımıdır ancak bu ilaçlar diş hekiminin önerdiği dozda ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.

Dişe baskı uygulamak, ağrıyı artıran etkenlerden biridir. Tedavi sonrasında özellikle birkaç gün sert gıdaların tüketiminden kaçınmak gerekir.

Tedavi sonrası yapılacak olan soğuk kompres uygulamaları da olası şişlik ya da ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Ayrıca diş hekimi kontrollerini aksatmamak önerilir. Olası bir şiddetli ağrı ya da ağırının uzun süreli devam etmesi durumunda vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmak da fayda vardır.

Ağız ve diş sorunları yaşamamak ve tedavi sonrası sorun yaşamamak için dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanması, diş ipi kullanımı ve ağız gargarası ile temizlik yapılması dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biridir.

Diş kaybını büyük ölçüde önlemeyi amaçlayan kanal tedavisi, doğru bakım ve yapılacak olan düzenli kontrollerle uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanılabilen bir tedavi şeklidir.

Ağız ve diş sağlığı, yaşam kalitesini direkt olarak etkileyen faktörlerden biridir. Bu nedenle tedavi sonrasında hekim önerilerine dikkat etmek ve diş bakımına önem göstermek tedavinin başarısı açısından oldukça önemlidir.