Diş eksikliklerini gidermek ve eksik dişlerin yeniden işlevsellik kazanmasını sağlamak amacıyla protez diş çeşitleri ile tedavi gerçekleşir.
Protez Diş Çeşitleri şunlardır;
- Sabit protez
- Hareketli protez
- Total protezler
- Diş üstü protezler
- İmplant üstü protezler
- Parsiyel protezler
- İmmediat protezler
Sabit Protez Nedir?
Sabit protez, ağız içerisine sabitlenen protez çeşididir. Hem tek diş eksikliğinde hem de birden fazla dişin eksik olduğu durumlara kullanılabilir.
Hareketli Protez Nedir?
Sabit protezin aksine takıp çıkarma özelliği bulunan protezdir. Halk arasında “takma diş” olarak bilinir. Hareketli protez kullanan hastaların, her yemek yedikten sonra protezi çıkarıp temizlemelidir.
Total Protez Nedir?
Ağızda hiçbir şekilde doğal diş kalmadığı zamanlarda uygulanır. Üst ve alt çenede bulunan kemik dokusundan destek alınarak takılan protez çeşididir. Genellikle ileri yaşlardaki hastalara takılır.
Diş Üstü Protez Nedir?
Ağız içerisinde birkaç diş ya da kök olduğunda diş üstü protezler tercih edilebilir. Protezler diş köklerine veya doğal dişlere oturtularak gerçekleştirilir.
İmplant Üstü Protez Nedir?
Hem hareketli hem de sabit protez olarak hazırlanabilir. Hareketli olanlar, ağız içerisinde hiç diş olmadığında uygulanır ve total proteze benzer yapıdadır. Sabit implant üstü protezler bir veya birden fazla dişe uygulanabilir, porselen kronlardır.
Parsiyel Protez Nedir?
Ağızda doğal diş olması durumunda eksik dişlerin yerine, takıp çıkarılabilen özellikte olan protezlerdir. Genellikle tek parça dökümden veya akrilik malzemeden üretilir. Bu protez türünde ana dişler, kroşe teller aracılığıyla tutturulur.
İmmediat Protez Nedir?
Ana dişlerin tümünün çekilmesi gerektiği durumlarda hastaların geçici olarak kullandığı protezlerdir. Geçici protez olarak da bilinir. Hastaların, esas kullanacağı protezler hazır olana kadar kullandığı protez çeşididir.
Protez diş çeşitleri arasından kendinize uygun olanının hangisi olduğunu öğrenmek için diş hekiminize başvurabilirsiniz.
Protez Dişin Avantajları Nelerdir?
- Eksik dişlerin yeniden işlevsellik kazanmasını sağlar.
- Doğal, estetik görünümdedir.
- Çok sayıda dişin kaybedilmesi problemini ortadan kaldırır.
- Ağız sağlığının yeniden kazanılmasını sağlar.
- Çiğneme fonksiyonlarını geliştirir.
- Eksik dişlerden kaynaklı konuşmadaki aksaklıkların ve diksiyonun düzelmesini sağlar.
- Kullanımı uzun ömürlüdür. Bakımı, temizliği ve hijyeni aksatılmamalıdır.
- Kullanımı konforlu ve rahattır. Hastalar, doğal diş eksikliğini hissetmezler.